Home AktivnostiLokalna inicijativa za podršku obrazovanju dece iz ugroženih drušvenih grupa
Local initiative to support the education of children from vulnerable social groups

Lokalna inicijativa za podršku obrazovanju dece iz ugroženih drušvenih grupa

U okviru Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta u Srbiji-REYNS u martu mesecu 2017.godine u pet različitih gradova u Srbiji realizovan je niz sastanaka sa relevantnim akterima zagovaranja i sprovodjenja lokalnih obrazovnih politika, pre svega koje se odnose na predškolsku i decu ranog uzrasta.

U Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu u okviru "Lokalna inicijativa za podršku obrazovanju dece iz osetljivih društvenih grupa u ranom dobu" kroz razvijenu advocasy komponentu REYNS mreže u Srbiji inicirana je razmena informacija iz različitih oblasti delovanja: lokalne samouprave- jedinice za obrazovanje, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite ali i drugih organizacija i pojednica koji imaju aktivnu ulogu i mogu doprineti procesu zastupanja i sprovodjenja obrazovnih politika koje za cilj imaju veći obuhvat dece iz osetljivih društvenih grupa i povećanje kvaliteta i dostupnosti programa ranog razvoja. Ovim aktivnostima podstiče se razvijanje intersektrskog pristupa i medjusobne saradnje svih relevantnih aktera na lokalnom i nacionalnom nivou kako bi se uz korišćenje svih raspoloživih resursa pružio doprinos unapređenju oblasti ranog razvoja u Srbiji, stavljajući akcenat decu iz društveno osetljivih grupa.

Aktivnosti koje su realizovane u pet različiti lokalnih sredina omogućile su i predstavljanje postojećih Inicijativa i programa u oblasti ranog razvoja koje se sprovode i koje daju značajne rezultate. Jedan od programa ranog razvoja namenjenih romskoj deci i porodicama je program REF "Biblioteka igračaka- tvoj prostor za razvitak", što je nastavak programa za obrazovanje majki i dece, koji se u Srbiji sprovodi u posljednjih pet godina. Realizatori ovog programa, organizacija Kraljica prijateljstva, "Romani cikna" iz Kruševca, "Little Happi Coloni" iz Novog Sada, "Indigo" iz Niša i Romska obrazovna i kulturna zajednica predstavili su svoje aktivnosti i značajne rezultate naglasak na resurse koje imaju Biblioteke igračaka i koje predstavljaju značajan segment podrške romskoj deci koja nisu obuhvaćena nikakvim sistematskim obrazovanjem i koja dolaze iz veoma nestabilnih okruženja. Ove biblioteke igračaka postaju značajan resursni centar u njihovom lokalnom okruženju.

Veoma značajna komponenta podrške romskoj deci i porodici, pre svega zbog velike regionalne rasporostranjensoti ali i zbog različitih segmenata podrške koje su razvijene u okviru nje, predstavlja i "Inicijativa za podršku razvoju i učenju dece iz romske nacionalne manjine u ranom dobu u Srbiji" koju je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Londona, a koja se implementira u saradnji sa 15 organizacija i 16 predškolskih ustanova na različitim lokalitetima u Srbiji. Kroz različite komponete podrške i jačanje intersektrkse saradnje ova Inicijativa obuhvatiće sve one sfere koje su važne za povećanje dostupnosti i kvaliteta kako roditeljskih praksi i kompetencija, tako i programa za decu ranog uzrasta u okviru predškolskog sistema vaspitanja i obrazovanja uz kontinuiranu saradnju i zajedničko delovanje civilnog sektora i ustanova u obrazovanju.

U skladu sa projektom Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uz podršku inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Svetske banke u Srbiji ". U skladu sa postavljenim ciljevima projekta, nacionalni koordinator mreže REYNS istakao je da je uključivanje svih članova mreže REINS u lokalnu inicijativu, stručnu strukturu i regionalnu zastupljenost od velikog značaja za proces mapiranja broja romske dece i njihovih obrazovnih potreba, postojećih službi podrške i razmjene usluga i drugih informacija od značaja za zastupanje interesa dece iz društveno osetljivih grupa i povećanje pravičnosti u procesu zagovaranja politike ranog razvoja koja će biti sastavni deo ovog projekta.

"Mreža podrške ranom detinjstvu u Srbiji - REYNS postaje stvarno važan nosilac pozitivnih promena u oblasti ranog razvoja i obrazovanja koji se prvenstveno odnosi na romsku decu" je jedan od zaključaka prikupljenih aktera.

 

  

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSСрпски језик